Gott slut

Jag firar nyår med kokt potatis, kokt fisk och senapssås. Hur simpelt det än låter är det nog det godaste jag lagat på riktigt länge. Fisken, som jag annars är dålig på, blev bra. Potatisen - ja, det är kokt potatis så den var väl som vanligt. Men såsen. Ack, den såsen. Så jag delar:

Senapssås:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl standardmjölk
2 msk stark söt senap
3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa i mjölet. Späd med mjölken. Låt såsen småkoka ett par minuter under ständig vispning. Smaka av med senap, salt och svartpeppar.

Jag tog 50/50 av grädde och mjölk istället för bara mjölk och senap hade vi bara grov och stark så det fick bli den istället. Jag vet inte om det hade blivit liknande annars men jag håller mig nog hädanefter till det ändå.

Fisken kokades enligt konstens regler. Utan salt då Tyko skulle ha med.

Och Tyko? Min lille vegetarian är inte så vegetarisk längre. Fisk och potatis hälsar han är mumma. Och till det serverades en halv avocado. Även den slank ner fort. Nästan lika fort som en flaska ersättning.

Allena

Då sitter man ensam på nyårsafton. Peter och Karl åkte till stan för att titta på fyrverkeri. Ja, Tyko är ju hemma men han sover sött på soffan. Jag tror jag ska göra detsamma.

Lek med litet barn

I går var Danilla med den lilla här. Vi vuxna skulle dricka glögg. Och äta thai som jag tjatat om. Vi konstaterade åter igen att Ban Thai tyvärr har usel service. Så med andra ord är det enbart pizza som funkar i Hindås.

Efter några timmar var Tyko och Julia modiga nog att interagera med varann. Då skulle det vara väldigt nära istället. Vilket Tyko tyckte mer om än Julia.

Nu letar dock en snuttefilt vid namnet Pricken efter sin ägare.

Pärlat

Jag säger bara: pärlplattor is the shit! Tyvärr gjorde jag inte mer än så med den då 1. Karls pärlor håller på att ta slut och 2. jag vet inte vad jag skulle göra med den.


En hel armada

När vi ändå är inne på ufon; här kommer fler.


Tre styck broschnålar. En med mina fina gossar, en med snöflingor och en med stjärnor. Materielet till den första köptes på symässan i höstas så den borde jag blivit klar med tidigare, snöflingorna köpte jag de sista strax innan jul och stjärnorna ska jag vara ärlig och säga att de varit färdiga en tid men då de faller i samma kategori fick de vara med här.

Ett ufo har landat

Jag lovade mig själv att jag inte skulle påbörja något nytt innan jag avslutat ett av alla ufon. Således kommer här bildbevis. Ett styck filt i lappteknik. en var ursprungligen tänkt som en bebisfilt till Johannas dotter. Vi behöver inte säga att Johannas dotter nästan är tonåring nu...


Vad blir det för mat?

Jag suckade först djupt. Det där med att komma på vad man ska äta är trist. Men så kom jag på; julmat. Fortfarande. Så nu blir det laxjansson. Enbart. Massor.

Försöker vara praktisk

Jag hittade faktiskt ett par skor som jag vill ha. I kategorin behövliga och nyttiga skor. Ett par från Art och ett par från Patagonia. De från Art är kanske inte det jag egentligen behöver nu i vinter men fina är de. På ett lite roligt sätt. Då är de från Patagonia vettigare. Men ändå fina.

Tygrea

Om det inte vore så att jag verkligen inte behöver mer tyg skulle jag passa på att köpa ugglor och ubåtar nu när Znok har rea på just mina favoriter.

Spinner ordväv

Jag har länge avskytt Familjeliv och gör det fortfarande. Men det finns guldkorn. Så trots att Familjeliv är helvetet på jorden kan jag inte hata det fullständigt. Det är tack vare det som jag hittade Lady Dahmer och Karin. Två personer som verkligen kan det där med att utnyttja den grå sörjan som man bär innanför pannbenet. Ordvrängare i en positiv bemärkelse. Tack för det.

Skor

När jag ska titta på skor slutar det alltid att jag tittar efter de med opraktisk klack, utan foder och gärna slimmade. När jag egentligen ska ha grov sula, foder och rejäl snörning. Varför? Förvisso har jag inte tillräckligt i första kategorin men jag har inga i andra.


Ettan före tvåa. Any day. Båda finns hos Brandos.

En bild säger mer än tusen ord

För den som undrar varför jag gillar cupcakes: titta här och här.


Ännu mer mat

Säga vad man vill om överbliven julmat men det är ändå ganska praktiskt.

Frukost: vörtbröd med mögelost.
Lunch: lite plock av allt.
Middag: laxjansson.

Däremellan lite klementiner, choklad, nötter och annat man ännu inte hunnit tröttna på.

Mer mat

Får man säga att suget efter en laxkudde till tog överhanden? Så nu tinas de där som lades in i frysen förutom och som jag inte ville se på ett bra tag framöver.

Laxkudde undrar ni? Det är smördegsinbakad lax. Jag stod i går kväll och testade för första gåmgen i mitt liv att göra smördeg. Sedan blev det kuddar med fetaost av degen. Med fetaost då. Bara deg förvandlas ju inte på ett magiskt sätt till fetaost. Men det fick godkänt i alla fall så i morse gjordes ny deg. Och kuddar med lax i. Några med mögelost blev det med men de blev lite torra.

Smördegsreceptet är definitivt något att spara på. Andra gången blev dessutom bättre än första då jag lät den vila i kylen när den började bli lite varm. Första gången tog jag bara i mer mjöl (jag vet; big no no) men då blev de torra och mjöliga.

Säg den lycka som varar

I går fick Karl en racerbil av min farbror. På morgonen i dag har han kört runt med den och jublat. Tills nu då han kom med kartongen och en trumpen uppsyn. Då hade han ju fått den rödsvarta och inte den silvriga som också fanns på kartongen.

Dagens tema

Som för de flesta andra handlar denna dag om stress. Så mycket som ska göras. Man måste leva upp till en skenbild som de flesta rämnar innan de sagt god jul.

Så med den tanken bakar jag cupcakes och värmer glögg. För städandet får mannen ta hand om. Mannen som la de sista timmarna på att julshoppa när det skulle göras i ordning hemma. Bitter? Som mandel.

Naked nuns with big guns

Då var kvällens filmstund över. Det var mest jag som tittade dock. Peter var inte så imponerad av mitt filmval. Jag är nöjd; filmens titel höll exakt vad den lovade; nakna nunnor med stora pistoler.

Stökig jul

I går flängde vi runt och skulle införskaffa allt inför jul. Efter besök på mitt jobb, Rusta och Lidl var vi nöjda. Och hälften på inköpslistan var kvar. Så idag blev det nytt flängande. Till Borås för lite omväxling. Allt utom glöggmix införskaffades. Så om Danilla tänkt komma på glögg i veckan kan de ta med sig mandlar och russin.

På väg hem stannade vi och hämtade upp mina paket som kommit. Ett till mig och ett till Karl. Mitt paket var en lagom spännande skötväska. Eller ja; jag tycker den är fin i alla fall och det är huvudsaken. Och jättepraktisk när man bär i sele eller sjal. I det andra paketet var det sista julklappen till Karl. Så nu är allt ordnat på den fronten i alla fall. I brevlådan låg ett litet paket till mig och väntade med. Det ska användas den 11 februari då jag kan ses på en klubb nära dig.

Väl hemma var tanken att jag skulle göra en laxjansson. Jag orkade dock inte och Peter smet upp på vinden. Det blev i stället en omgång brända cashewnötter. Och de blev ännu godare än mandlarna. Båda gångerna lät jag sockret smälta så att de verkligen blev kanderade och inte bara sockrade så att säga. Nästa gång ska jag testa jordnötter.

Nu ska jag sätta mig i syrummet en liten stund. Sen sova. För jag är jättetrött och i morgon ska ett sovrum, ett barnrum, en hall, ett kök, ett datorrum, ett grovkök, ytterligare en hall och ett kattrum förhoppningsvis bli städat. Ordentligt. Vardagsrummet, toaletten och badrummet är klart i alla fall. Sen får jag väl göra den där laxen i morgon. Och smördeg. För i morgon ska vi inte flänga runt på stan. Det gör vi på torsdag igen.

Jo just det; vi ska förbi mitt jobb i morgon igen så jag måste göra i ordning vilka bilder som ska framkallas.

Snart kommer tomten

Då alla (Karin, Karin och Camilla) har varit pigga med att få upp granar och stoltserar med dem på Facebook och/eller bloggar får ju inte jag vara sämre. Så nu står vår rosa stolthet och skiner i vardagsrummet. Karl har varit med och pyntat så på nedre högra sidan hänger extra många kulor.

Dessutom har operation julgodis inletts. Så nu har brända mandlar gjorts. Eller ja; det inleddes i förrgår då jag gav mig på att göra fudge. Men den stelnade aldrig så jag åt den med sked istället. Smaken var det inget fel på. Inte alls.

Läslöss

Jag behöver nog inte nämna hur många hyllmeter med böcker vi har. Bara det att vi har ett bibliotek säger det mesta. Med en avdelning för skönlitteratur och en för facklitteratur. Karl har en egen hylla. Två hyllmeter barnböcker. Ändå är inte allt samlat där. Oftast ligger hälften på hans rum (gärna i sängen). Jag uppmuntrar givetvis hans beteende och blir rasande om han river/ritar eller på annat sätt skadar böckerna. Det lärde han sig fort och nu bläddrar han fint.

Men mer ska ju som bekant alltid ha mer. Så länge det finns saker jag inte läst vill jag ha det. Och jag inbillar mig att min treåring tänker likadant. I alla fall har han det tänket när det gäller bilar. Så gissa vad? Bokunge har en utlottning! Inte nog med att de tipsar om barnböcker; de väcker habegäret med. För jämt när jag tittar på barnböcker tycker jag minsann att de var bättre förr. Konstigt tecknade och handlar mest om bajs (vilket Karl älskar givetvis) numera. Tacka vet jag Barbapapa och Elsa Beskow; där har vi fina teckningar. Så nog är det bra att en stofil som jag (inte ens trettio fyllda) får tips från Bokunge.

Duktig kicka

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men mina erfarenheter från fotobranschen hjälper mig även som tapetsör. Tack vare att jag lärt mig montera canvas på kilram var det inga som helst problem att få snygga hörn på sitsarna som jag klätt om.

FYI: Enbärsdricka och rom är det bästa på länge.

Vad gjorde du då?

I dag har vi (som i jag och Karl) ägnat oss åt julpyssel. Ljusstöpning och julgranspynt. Eller vår variant av det. Man kan väl säga att jag kommit på ytterligare ett sätt att göra bakelser på utan att bli tjock.


Listan

Det finns en lista. Ja, det finns många. Men en som jag gillar. Och det är den med alla böcker vi ska ha läst innan vi dör. I alla fall känns det så.

 

Listan kommer från The Guardian och de har sammanställt hundra böcker och man ska ange hur många man själv har läst. Reglerna är att man fetar de man har läst, kursiverar dem man påbörjat men inte avslutat eller bara läst utdrag ur, samt stryker under de man sett som film men inte läst. Så jag fetar och stryker under de jag både läst och sett.

 

1 Pride and Prejudice – Jane Austen

2 The Lord of the Rings – JRR Tolkien

3 Jane Eyre – Charlotte Bronte

4 Harry Potter series – JK Rowling

5 To Kill a Mockingbird – Harper Lee

6 The Bible

7 Wuthering Heights – Emily Bronte

8 Nineteen Eighty Four – George Orwell

9 His Dark Materials – Philip Pullman

10 Great Expectations – Charles Dickens

11 Little Women – Louisa M Alcott

12 Tess of the D’Urbervilles – Thomas Hardy

13 Catch 22 – Joseph Heller

14 Complete Works of Shakespeare

15 Rebecca – Daphne Du Maurier

16 The Hobbit – JRR Tolkien

17 Birdsong – Sebastian Faulk

18 Catcher in the Rye – JD Salinger

19 The Time Traveler’s Wife – Audrey Niffenegger

20 Middlemarch – George Eliot

21 Gone With The Wind – Margaret Mitchell

22 The Great Gatsby – F Scott Fitzgerald

23 Bleak House – Charles Dickens

24 War and Peace – Leo Tolstoy

25 The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams

26 Brideshead Revisited – Evelyn Waugh

27 Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky

28 Grapes of Wrath – John Steinbeck

29 Alice in Wonderland – Lewis Carroll

30 The Wind in the Willows – Kenneth Grahame

31 Anna Karenina – Leo Tolstoy

32 David Copperfield – Charles Dickens

33 Chronicles of Narnia – CS Lewis

34 Emma -Jane Austen

35 Persuasion – Jane Austen

36 The Lion, The Witch and the Wardrobe – CS Lewis

37 The Kite Runner – Khaled Hosseini

38 Captain Corelli’s Mandolin – Louis De Bernieres

39 Memoirs of a Geisha – Arthur Golden

40 Winnie the Pooh – A.A. Milne

41 Animal Farm – George Orwell

42 The Da Vinci Code – Dan Brown

43 One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez

44 A Prayer for Owen Meaney – John Irving

45 The Woman in White – Wilkie Collins

46 Anne of Green Gables – LM Montgomery

47 Far From The Madding Crowd – Thomas Hardy

48 The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood

49 Lord of the Flies – William Golding

50 Atonement – Ian McEwan

51 Life of Pi – Yann Martel

52 Dune – Frank Herbert

53 Cold Comfort Farm – Stella Gibbons

54 Sense and Sensibility – Jane Austen

55 A Suitable Boy – Vikram Seth

56 The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon

57 A Tale Of Two Cities – Charles Dickens

58 Brave New World – Aldous Huxley

59 The Curious Incident of the Dog in the Night-time – Mark Haddon

60 Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez

61 Of Mice and Men – John Steinbeck

62 Lolita – Vladimir Nabokov

63 The Secret History – Donna Tartt

64 The Lovely Bones – Alice Sebold

65 Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas

66 On The Road – Jack Kerouac

67 Jude the Obscure – Thomas Hardy

68 Bridget Jones’s Diary – Helen Fielding

69 Midnight’s Children – Salman Rushdie

70 Moby Dick – Herman Melville

71 Oliver Twist – Charles Dickens

72 Dracula – Bram Stoker

73 The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett

74 Notes From A Small Island – Bill Bryson

75 Ulysses – James Joyce

76 The Inferno – Dante

77 Swallows and Amazons – Arthur Ransome

78 Germinal – Emile Zola

79 Vanity Fair – William Makepeace Thackeray

80 Possession – AS Byatt

81 A Christmas Carol – Charles Dickens

82 Cloud Atlas – David Mitchell

83 The Color Purple – Alice Walker

84 The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro

85 Madame Bovary – Gustave Flaubert

86 A Fine Balance – Rohinton Mistry

87 Charlotte’s Web – E.B. White

88 The Five People You Meet In Heaven – Mitch Albom

89 Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle

90 The Faraway Tree Collection – Enid Blyton

91 Heart of Darkness – Joseph Conrad

92 The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery

93 The Wasp Factory – Iain Banks

94 Watership Down – Richard Adams

95 A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole

96 A Town Like Alice – Nevil Shute

97 The Three Musketeers – Alexandre Dumas

98 Hamlet – William Shakespeare

99 Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl

100 Les Miserables – Victor Hugo

 

Så jag utmanar dig. Vilka har du läst/sett?


I var mans hem

Det finns en kille i vår familj som är överlycklig över att Tyko äter mer och mer vanlig mat. En som inte drar sig för att äta före, under och efter severing. Och som sköljer ner allt med lite diskvatten. Och Otto var hans namn. Tack för kompostkvarnen Ellinor.

Förlagd

Om du vore en doftolja och/eller en pärlplatta; var hade du bott då?

Uppdaterat: De bodde båda två tillsammans i en låda jag totalt glömt bort i syrummet. Med diverse saker som jag dessutom behövde nu. Så bortsett från en skadad klängapa och en missnöjd mosätare så är allt toppen.

Fågelskådning

Årets fågelmatande har resulterat i cat fight utanför burspråket; ett tiotal nötskrikor som bokstavligt talat slåss om maten. Om jag orkade skulle jag ta kort på det.

Sitter säkert

Snön lyckades vi knuffa undan till slut och vi kom iväg på föräldraträff. NTF höll information om barn i bil. Och precis som när Karl var liten blev jag förvirrad igen. Kan de inte bara säga att den och den ska ni ha och så är det bra sen? Icke. Fast trots att tanten sa att vi borde köpa en till av typen vi har tycker jag nog att Karl får en ny och Tyko får Zenton. Men då kvarstår ändå frågan; vilken sort? Jag var helt inne på Brio och då en Caro men när informatören började prata om isofix lät ju det givet. Förutom att de kostar nästan 3000:- mer. Efter lite sökande hittade jag dock en Recaro Monza Seatfix. Och det verkar ju vettigt. Förutsatt att vi inte har för sluttande säten i vår bil. Och nej, det är inte de inbyggda högtalarna som får mig på fall.

Vanligt väder på vinterort

I går var min far här för att lämna några stolar. Tro nu inte att jag har nån grej för stolar; de råkar bara inte passa/gå sönder. Så nu står fyra fina ekstolar i köket och passar perfekt med kyrkbänken. Ek och valnöt passar rätt bra ihop för övrigt så vi behåller nog dessa stolar ett tag. Jag tror jag ska ge mig på att klä om sitsarna bara. Trots att de är gröna känns det inte så lämpligt med sammet till kladdiga barn.

Tur var väl det att han kom hit i går för övrigt. I morse när jag tittade ut såg jag bara grått. Dimma, tänkte jag. Men icke. Snarare snöstorm. Och vi som ska till föräldragruppen på bvc i dag. Vi får se om vi lyckas gräva oss ut.

Nominerad - hedrad

Jag försökte undvika Camilla senast jag fick en award men nu kommer jag väl inte undan längre. Då hade jag inte lika mycket tid som nu (jag gick mao och la mig istället för att surfa strunt på nätterna).



Cherry on top award:

  1. Tacka den person du fick den av
  2. Kopiera utmärkelsen till din blogg
  3. Dela tre saker som du gillar, med dina läsare
  4. Skicka utmärkelsen till fem bloggar som du tycker förtjänar denna utmärkelse

  1. Tack, tack Karin.
  2. Ok.
  3. Vit choklad, silversmycken och rosa fluff
  4. Utan någon rangordning eller favorisering:
Krex - uppriktig och uppkäftig
Kaptenhadiraja - den som är jag när jag inte är på jobbet
Munkakvarn - är precis som när vi var finniga tonåringar
Unni Drougge - för att hon smeker mig med sina ord och eldar mig med sin entusiasm
Lady Dahmer - för att hennes blogg är skitbra och hon är en fantastisk människa som alla borde träffa (enligt henne själv)



Beautiful blogger award:
  1. Kopiera och klistra in awardbilden i sin blogg för att visa att man fått den.
  2. Tacka och länka till den som nominerat dig.
  3. Nominera sju andra bloggare och länka till dem.
  4. Berätta sju intressanta saker om dig själv.

Första gången kom den som sagt från Camilla så jag borde väl tacka både henne och Karin. Tack, tack. Huruvida de sju sakerna om mig är intressanta avgör ni själva men det är i alla fall sånt som jag tror är nytt för er.

Mina bloggare blir Krex, Kaptenhadiraja, Munkakvarn, Lady Dahmer, Enbartemma (som dock är mest mamma och bloggar då här istället), Livet som Linda, I nöd och lust.

  1. Jag har mannekängat i baddräkt på lokal.
  2. Jag gillar ultravåldsfilmer, trots att de ibland gör mig illamående.
  3. Jag cyklade som nioåring in i en betongvägg.
  4. Jag kan sy både hattar och korsetter.
  5. Jag är lättdistraherad och "måste" göra flera saker samtidigt.
  6. Jag tycker att ljudet från pålkranar är sexuellt upphetsande.
  7. Jag har alltför många ufon i min garderob.


Vaknat

Även denna dag har jag varit kreativ. Fast i annan form. Ja, boken är mer eller mindre klar (fattas omslag) men i dag har vi fokuserat på jul. Camillas present kom i går så vi har gjort paket och häromdagen kom en av mina paket till julklappsspelet så även det ska packas in. Etiketter har pysslats. Ett foto till julkortet har lyckats bli av. Resultatet får ni se i en brevlåda nära er eller efter jul.

Nu ska mat ordnas och sen nån form av kaka bakas.

Mari hjärta Unni

Jag skrev ju tidigare att jag hittat Unni Drougges blogg. Hon har varit en av få som jag alltid varit imponerad av. De flesta har förr eller senare blivit en besvikelse. Men Unni bara levererar. Så nu sitter jag och läser från inlägg ett och framåt. Då är jag glad att jag använder mig av Google Reader; annars hade jag tröttnat för länge sen. Inte för att det är trista inlägg utan för att jag hade behövt öppna alla inlägg var för sig.

Allt detta läsande kommer göra att jag delger en del här. Om man nu inte orkar läsa allt själv.

God natt

Jaja. Bla bla. Se det mest som svammel från en som borde sovit för ett par timmar sedan. Jag skyller på en nyvaccinerad son som inte riktigt vill komma till ro. Men bara så ni vet; han är en tjockis på nästan 8,5 kilo. Mycket att älska där.

Mari anno 2000

Jag ska återta det

som berövats mig

du ska inte längre

ha tillträde till mitt hjärta

jag ska lära mig att älska

rätt

inget jag gör ska

längre vara fel

jag har blivit till aska

av kärleken som har bränt mig

mina fötter efterlämnar spår

i min aska det är det enda

som syns

Nu när jag är osynlig

men det ska jag inte vara

mycket längre jag

ska synas den

som ska vara osynlig

är du dina känslor

ska vara osynliga

i mina ögon och andras


Poesi

250 sidor hittills. 250 sidor av sargade ord. Sparade ord. Gömda ord. Man blir ganska eftertänksam när man rotar igenom saker från det förgågna. Att jag var så arg. Kär. Sårad. Ytlig. Hemsk.

Jag offentliggör till viss del allt det där nu. Men dedikeringarna sparar jag för mig själv. Vem jag ville säga vad håller jag inom mig. Det betyder ändå ingenting längre.

Till Karl

Karl har förvisso ett bättre ordförråd än Tyko men en bild säger ju trots allt mer än tusen ord. Så vi hoppas att tomten ser det här.




(Med andra ord en hylla, lådor till hyllan, en livlina och vad som helst med Mamma Mu, Barbapapa eller Hello Kitty.)

Till Tyko

Tyko har inte så stora krav på vad han önskar sig av tomten. Han tycker om färgglada saker och saker som prasslar. Så här kommer lite bilder då han har svårt att beskriva med ord:




(Alltså nåt över skötbordet, nåt att äta med, nåt att ha på fötterna, nåt att vifta med, nåt att hitta saker i, nåt att suga på.)

På väg

I dag fick jag ett av mina paket som jag väntat på. En av två klappar till julklappsspelet. Bara två kvar; ett till Karl och ett till Camilla. Det ena har jag fått mail om att det är på väg. Det andra hade jag hoppats skulle kommit i fredags så att Camilla skulle fått det i helgen men man kan väl inte få allt.

I morgon är det dags för BVC och eventuellt en MILF-fika.

Nattsömn

Om man bortser från det korta ögonblick som Tyko vaknade av väckarklockan vid halv sju så sov han ända till nio i dag. Från elvatiden i går förvisso men jag är nöjd. Mycket nöjd. Vi hoppas på en repris.

Mycket att göra

Det kliar fortfarande i kroppen. Så just nu har jag fler saker jag gör än vad jag hinner med. Egentligen. Jag stickar en filt, jag syr en kjol, jag gör en bok, jag gör en brosch... Efter senaste inlägget satt jag i syrummet till två på natten. Men jag blev klar med mina byxor i alla fall. Som jag har suckat över varenda gång jag tagit på mig dem och tänkt att de borde fixas till. Fixat! Vilken dag som helst visar jag mina alster.

In action

Min musa kom tillbaka. I form av Nine. Mest i form av Marion Cotillard. Så förvånas inte över att jag nu ska sy lite. Skapande pågår, stör ej.

Dagens strapats

Vi vaknade tidigt. Först av en Karl och sen av en väckarklocka. För på agendan stod barnmarknad, besök på jobbet och julmarkad x2. Jag kände mig inte direkt sugen på att trängas bland alla hysteriska mammor dock och egentligen var jag inte ute efter nåt. Så vi stannade hemma en timma extra och åkte vid tio. Jobbet blev snabbt avklarat så vi åkte till Järntorget och inväntade Danilla.

Julmarknad i Haga är även det överskattat. Mest trängsel och lusten att titta på saker tappar man snabbt. Dessutom hade ingen i familjen vantar så vi gick lite snabbt genom. Efter det gick vi till HDK och deras julmarknad. Fast den var ännu större besvikelse. Jag hade höga förväntningar på eleverna. Men vem vill köpa tuttmagneter och canvasväskor? Inte jag i alla fall. Tyko var dock imponerad. Mest av de fina sakerna i taket.

Hemma igen kollade vi brevlådan (väntar på en del paket) som vi inte gjort i går. Och där låg mycket riktigt ett paket till mig. Inte alls det jag förväntade mig dock. Det var en goodie bag som jag vann för ett tag sen. Oväntade paket är alltid uppskattade dock. Tack tack. Nagellacket ska testas nästa gång det målas; nu målade jag ju nytt i morse så det får väl vara där i alla fall en liten stund.

Nu: baka nåt juligt.

Kladdpepparkaka 1.1

Senast jag gjorde kladdpepparkaka var det nån av kryddorna som blev lite intensiv. Så nu testar jag ett nytt recept. Utan kakao men med mer "pepparkakskryddor".


Kladdpepparkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malen kryddnejlika
1 msk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
1 1/2 dl mjöl
ströbröd till formen

Kryddorna kan bytas ut mot ½-1 påse Santa maria pepparkakskryddor.


Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret och låt det svalna. Smöra och bröa formen. Vispa ägg och socker poröst, rör sedan ner smöret, kryddorna och mjölet. Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter


Avsmakning sker alldeles, alldeles strax.

Saffranskladdkaka 1.1

Nu har jag testat att göra en saffranskladdkaka. Och tyvärr; det blev inte alls kladdigt. Men trots saffranen är den helt ok. Ja, man kan ju fråga sig varför jag bakar med saffran när jag inte gillar smaken.

Receptet är det jag skrivit om tidigare men ännu inte testat. Fast jag blev "lurad" när jag var och handlade och köpte Vit block. Istället för vit choklad. Jag har inget emot lågprismärken eller så (Eldorados nachochips är bland de bästa t ex) men att göra en produkt som heter Vit block och saluföra den bland övrig blockchoklad trots att det inte är en gnutta choklad i är fult. Inte ens kakaofett (vilket är det vit choklad är; fett) utan bara palm- och sheaolja. Mitt schampo innehåller ju mer choklad.

Och vadan denna utläggning? Jo, "chokladen" smälte inte med smöret som den skulle utan brändes vid bara. Så efter lite surfande efter andra recept kom jag fram till att testa mandelmassa i istället. För nånting måste man ju lägga i istället. Så 50 gram riven mandelmassa blev det.

Ur ugnen kom en tunn, icke kladdig sak. Men den lossnade fint från formen (utan att den var smord) och kniven gled som genom smör när jag skar upp en bit. Och ett bett avslöjade att den var som den finaste, fluffigaste sockerkakan. Fast tunn. Och med en saffranssmak som förmodligen inte kommer försvinna förrän jag borstat tänderna. Om ens då.

Bebissvammel

Säga vad man vill om kortison men nog är det effektivt. Tyko har i ett par dagar varit lös i magen vilket resulterat i hemsk blöjeksem. Idomin hjälpte inte ett smack. Men lite Mildison på i går kväll och problemet är löst! Inte alls lika ont och en glad kille ligger just nu och vilar förmiddag.

I går kan man även officiellt säga att Tyko kan sitta själv. Det är inte längre svajigt men visst; han har ju ingen aning vad han ska göra när han väl sitter där. Suga på tårna, drömma om saker långt bort...

Heliga ord?

Vet ni vad jag hittade? Min gudinna Unni Drougges blogg. Yes. Inte nog med att hennes ordväveri går att köpa i bokhandeln; man kan överösa sig med det via ett internet nära dig.

Saknad: musa

När jag sitter i syrummet tittar jag på väggen och undrar varför jag inte gör något. Varför jag inte skapar. Fotograferar, stickar, tecknar, syr, gör smycken... Vad som helst. Längre. Det är som om jag inte har någon skaparlust längre. Men jag lovar; jag ska plocka upp några ufon (unfinished objects) och när de är klara ska jag skapa nya saker. För väggen kan inte fortsätta vara halvfärdig där det senaste är från förra decenniet.

Status: överlevde

I dag mår Tyko lite bättre. Eller; han får fortfarande problem med andningen men han verkar ha vant sig. Han blir inte lika hysterisk. Och jag blir inte lika hysterisk. För resten av symptomen för krupp verkar infinna sig. Det är inte längre bara en unge som är pigg och glad men med andnöd utan en unge som även har snuva. Så vi inväntar förkylning och hoppas att när den försvinner tar den med sig andningsbesvären.

Just nu ligger båda gossarna på en madrass i vardagsrummet. Japp, de där madrasserna som Peter drog fram förra helgen ligger fortfarande kvar. Men de är ganska praktiska och bekväma. Jag tror att Karl tittar på Kalle Anka för sjunde gången eller så. Inte i rad, oh nej. Men när han väl sett en film vill han se den igen. Och igen.

Nu dags för mat. Till Karl: fiskgratäng. Till Tyko: morotspuré. Till mig: det som blir över.

Jag dör -Var god dröj

Att det ska vara så svårt att få tag i sjukvård. Det är sällan jag behöver det för egen del men men tycker ju att barnsjukvården borde vara effektiv. Men icke. Knappa in personnummer och telefonnummer. Check. Vi ringer upp dig på telefonnummer *** omkring halv nio i morgon. Bajs och blä på dig med. Hur akut är det med andnöd hos ett barn?

Som att peta på ett blåmärke

Jag tycker att vissa av smyckena från Margaux Lange är obehagliga. Det var tills jag fick se Freya Jobbins. Men samtidigt fascinerar det mig. Innerst inne vill jag nog ha en sån här.

För- och nackdelar

Det är dagar som dessa man undrar varför man bor i hus. När det behövs skottas ytterligare en gång i dag och förmodligen ännu en gång i morgon bitti. Att behöva knuffa vagnen två kilometer till dagmamman och man funderar på att stanna hemma i stället. Trots att det innebär ett understimulerat barn, för inte vill man gå ut och leka i trädgården heller.

Å andra sidan behöver jag inte gå till någon tvättstuga utanför huset. Detta resulterar i att jag sorterat, vikt och hängt in kläder i en timma eller så. Bortsett tiden jag tvättat och tumlat.

Från det förlovade landet

Till slut. I dag kom den avi Peter har gått och väntat på. I flera dagar (veckor?) har han tittat i brevlådan utan resultat. Men i dag tittade han och for med fart till Ica och hämtade sitt paket. Med mina saker, mestadels. Det enda Peter hade beställt var en del till Helmut. Jag är dock berikad med en massa bling. Jag vet inte vilket jag är nöjdast med; kaffemuggen, usb-minnet eller Super Mario-tofflorna. Fast muggen är nog inte så tät, minnet luktar suddigummi och det står Super Mari på tofflorna (vilket inte gör nåt i det här fallet förvisso). Men vad begär man när man köper saker billigt från Kina? Inte mer än att det ska vara fint i mitt fall i alla fall.

NOTD

Jag har ju glömt att visa mina senaste cupcakes! För att vara första försöket blev jag riktigt nöjd. Nöjd nog att kunna visa upp dem.



Bortse från eventuell torrhet, rynkighet och andra tecken på att jag borde sköta om händerna bättre. Och ha i åtanke att bilden är tagen ett par dagar efter målningen så det har redan blivit lite slitet i kanterna.

Liten lek

När Karl var liten fick han en Thildekudde. Och jag var mäkta besviken. Inte över att han fick en kudde utan att han vägrade leka med den. Han ratade den fullständigt. Det kompenseras rejält nu dock; Tyko leker med den så mycket han bara kan. Fast han blir väldigt frustrerad när den smiter från honom. Den är inte det allra lättaste att hålla i. Så i julklapp önskar han sig en motsvarande filt.

Så nu har jag gått in på Thildes hemsida och kärat ner mig i hela kitet; spjälskydd, täcke, napphållare. Till och med nappen trots att Tyko sällan vill ha napp. Och att jag dessutom har kvar ett par från Bambino. Så frågan är: slår Thildeskyddet mitt hemgjorda Barbaskönskydd? Och kommer jag orka göra en egen Thildeficka? Som matchar Barbaskön? Jag är lite sugen på att sy något lurvigt förvisso.

Men ok: vi önskar oss Thilde i julklapp så får vi se i mellandagarna om vi behöver sy eller inte.

Lögnare

Förbannade skitrecept! Att man inte kan lita på nånting på nätet.

Tacka vet jag det här.

Julmarknad

Jag är lite sugen på att gå på diverse julmarknader. Man kan tycka att jag borde gett upp efter Bollebygds och Hindås men icke. Något som lockar extra är HDK. Mest för att jag förmodligen inte hittar dem sakerna nån annanstans. Frågan är hur avskräckt Peter är. Fast lockar jag med Remfabriken kanske jag får med honom.

December:
4 - Remfabriken
4-5 - G A Torg, Haga
10-12 - HDK, Kronhuset
11-12 - G A Torg, Haga
18 - ÅbyTravet
18-19 - G A Torg, Haga, Kronhuset

Bästa klappen

Jag är nöjd. Jag har nu köpt det som Karl har tjatat allra, allra mest om i säkert ett halvår. Jag är övertygad om att han kommer bli världens gladaste kille till jul. Vad alla könsnormer än säger.

Samtal 2

Karl: Du har ingen snopp. Jag kan inte dra i din snopp.
Jag: Näe...
Karl: Jag kan dra i min snopp.

Samtal 1

Karl: Du är långhårig.
Jag: Behöver jag klippa mig?
Karl: Du är långhårig på benen. Du behöver klippa dig.


Till slut

Nu verkar det funka. Efter en liten knuff så. Så ni får ursäkta om det blir mycket på en gång.

I dag ställde jag väckarklockan för att gå till dagmamman. Så länge det inte är -10, tänkte jag. Då är det så klart -11. Så vi blir hemma i dag och julpyntar i stället.