Är logistik för logiskt?

Ok. Att behöva räkna ut (förstå!) en massa matematiska formler var inget jag skrev på för när jag valde att plugga logistik. Jag har till slut fattat formeln för beställningspunkten; nu ska jag förstå Wilsonformeln och varför den anses vara så ekonomisk. Stånk och stön. Så det blir en kort studiepaus (inte mer än tio minuter) och sedan kastar jag mig över typografiuppgiften i stället. Att analysera teckensnittens familjer i egenvalt tryckt material känns mer som min kopp te. Jag väljer att blunda inför det faktum att deadline är på söndag. 

e-handel, logistik, grafisk teknik och nu typografi

Jag kan ha tagit mig vatten över huvudet. Det var illa nog innan när jag insåg att jag just nu läser mer än 100 procent. Häromdagen fick jag meddelande om att jag är reservantagen till en kurs i typografi. Som jag hemskt gärna vill läsa. Jag övervägde ett par gånger och kände till slut att jag kör! Det får bära eller brista. Jag har så många kurser jag vill läsa till våren så jag lär inte hinna med dem då heller. Då ska jag dessutom söka campuskurser vilket gör att jag inte kan styra över min tid på samma sätt. 
 
Så vad gör jag just nu? Tittar på föreläsning i typografi och ska göra klart två (helst tre) övnings- och inlämningsuppgifter. Sedan fortsätter jag med inlämningsuppgift nummer två i logistiken. Efter det grottar jag ner mig i kurslitteraturen om e-handel. 
 
Har jag nämnt hur mycket jag älskar att plugga? Att ha massor att göra. Det är kul att känna hjärnan arbeta. 

Historien om någon

Sedan någon gång i juli har vi haft en hare som besökt oss regelbundet. Den sitter mest på gräsmattan och tuggar. Och visst är det lite mysigt att se vilda djur så nära, även om de äter upp planteringarna. Det bjuder jag på. 
 
Så en dag hade någon rivit ut en soppåse över hela gårdsplanen. Den stod utanför dörren i väntan på att bäras till tunnan morgonen efter. Jag förbannade skatorna, samtidigt som jag var imponerad över deras viljestyrka. Påsen var verkligen ordentligt genomgången. Ett par dagar senare hade de slitit sönder påsen med kattströ som skulle slängas på komposten. Jag menar; hur mycket ätbart kan de hitta i den? Då kändes de vilda djuren inte så mysiga längre.
 
Häromkvällen fick jag be om ursäkt till skatorna. Jag fick se vem som verkligen smög runt huset och letade mat. Och vem som verkligen spred kattströ över trappan. En räv vågade sig upp på altanen och hittade gammalt bröd. En liten tanig stackare som jag gott kunde låta äta lite bröd. 
 
Så i går kväll lät det från altanen igen. Räven, trodde vi och lät det bero. I morse skickade Peter en bild på ett djur som satt på altanen och mumsade bröd, men det var ingen räv. En mård minsann! Och när jag åt frukost såg jag den igen. Fast då var det inte brödet som var intressant. Mården kilade omkring på altangolvet och spanade upp mot solrosorna. Där sitter dagligen tjocka talgoxar och mumsar och dem hade mården fått syn på. Men den blev skrämd och gjorde inget försök till att äta vare sig fåglar eller bröd. 
 
Och ok; vi borde kanske bli duktigare på att slänga våra sopor direkt. Men tack vare detta har vi fått ett rikare djurliv omkring oss. 

Stella och jag

Jag hittade lusten igen. I över en veckas tid har jag snurrat och velat mellan de olika kuserna. Jag har inte hittat strukturen. På ett teoretiskt plan har den funnits men jag har inte hittat den rent praktiskt. Jag vet hur jag ska göra men jag nyttjar inte min egen kunskap. 
 
Så i dag infann den sig. Femtio minuters plugg, tio minuters paus. Ställ ett larm, följ strömmen. Inga ursäkter. Föreläsning i grafisk teknik avbockad. Första inlämningsuppgiften i den kursen är dessutom klar, så just nu behöver den kursen ingen fokus. Kurslitteraturen (som jag läst ett par gånger innan dessutom är genomgången. Så släpp det, gå vidare. 
 
Och det gjorde jag. I fredags satt jag och svor över inlämningsuppgiften i logistikkursen. Kan ha att göra med att jag inte fick någon studiero hemma. Så i dag insåg jag att deadline är på söndag. Och jag kan omöjligt plugga på helgerna. Vilket innebär att det är tre dagar kvar tills den ska vara klar, denna dag inräknad. Och jag inser att det är så här jag jobbar bäst, under press. Plötsligt förstår jag. Vad de försöker säga i kurslitteraturen, trots fackuttryck på engelska. Vad de vill ha svar på i frågorna, hur jag ska få in egna tankar i texten. Det akademiska tänket om utifrån-perspektiv skiter jag i; mina tankar hamnar i jag-form. För det flyter på. Dumt att hindra orden då. 
 
Och för den som inte förstår referensen till Stella, är det dagens filmtips

Dela upp tiden

Och så sitter vi där igen. Bara ett par dagar in i pluggandet, sköljs jag över med hela känsloregistret. Det är lycka över att läsa sådant jag kan (grafisk teknik), sådant jag brinner för (e-handel) och sådant jag är nyfiken på (logistik). Men det är även stress för att hinna med. Tydligen hade jag inte full koll när jag anmälde mig till kurserna så jag läser mer än 100 procent just nu. Förhoppningsvis lär jag mig att strukturera upp och prioritera när föreläsningarna väl kommer igång. 
 
Just nu är det fokus på logistiken. Där finns, som jag nämnde tidigare, alla uppgifter och läsanvisningar redan publicerade. Dessutom är det logistiken som har störst chans att ge mig en aha-upplevelse och jag tror att jag behöver det för att komma in i rätt studietakt. De övriga kurserna får mig lätt att sväva iväg i annat; jag kommer på mig själv med att spendera alltför lång tid på e-handelsforum och Youtube-klipp. Det är förvisso relevant information men det känns som det blir information overload