Nattliga funderingar

Man ska säga förskola och inte dagis. Man ska säga familjedaghem och inte dagmamma (dagpappa?). Men om dagis är ett diminutiv på daghem; är det då ok att säga familjedagis?

Och om förskolan inte längre är ett daghem; följer förskola och familjedaghem olika läroplaner? Blir barnet bättre utbildat och utrustat inför skolstarten i en förskola än ett familjedaghem?

Kommentarer
Postat av: Karin

"Problemet" är ju att det inte finns några daghem längre. Verksamheten gick från att stå under socialdepartementet till att tillhöra utbildningsdepartementet 1998 och fick således en läroplan (som familjedaghemmen ;-)) också ska följa). Därav de olika termerna. Men det var du säkert redan på det klara med ;-) Sen får väl var och en välja att kallad det för vad man vill så länge man vet vad det är man pratar om. Och nya ord är väl alltid upplyftande? :-D



Sen vad man tror på för barnomsorgsform är nog en högst individuell sak och jag tycker det är bra att båda formerna finns och erbjuds. Dock vågar jag tro att om man har en längre pedagogiskt utbildning så är man mer benägen till att reflektera över både barnens och sitt egna arbete och lärande. Praktiken blir bättre med hjälp av teorier, tror jag (vilket man givetvis också själv kan se till att tillägna sig. Ungefär som att jag får en helt annan förståelse för varför våra normer i samhället ser ut som de gör om jag gräver lite i historien och i olika teoretiska perspektiv).



2011-02-06 @ 11:29:16
URL: http://welcometothejungle.bloggproffs.se




Har du något att tillägga?

Namn:
VIP

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...