Tentatexten för kattanternas skull

 

Att ställa ut katt

Så du vill ställa ut din katt? Kul! Kattutställning är ett trevligt sätt att träffa andra kattintresserade människor och att lära sig mer om katter.

Det finns olika anledningar till att man vill ställa ut en katt. Kanske vill du veta om din katt följer rasstandarden eller så kanske du behöver ett avelsgodkännande. Oavsett anledning är du lika välkommen.

Det kan vara mycket att ta in första gången man ska på en kattutställning men var inte rädd för att fråga om du undrar över något. Vi har här samlat svaren på de vanligaste frågorna om kattutställningar. Vi rekommenderar dig även att läsa vårt kompendium Att ha katt. Där hittar du bland annat mer information om utställningar.

 

Gå med i en kattklubb

Till att börja med rekommenderar vi dig att gå med i en av alla de kattklubbar som är anslutna till Sveriges Kattklubbars Riksförbund (SVERAK). Där får du hjälp med allt från hur du anmäler dig till hur du bäst förbereder din katt inför utställningen. För att få ställa ut din katt är det dessutom ett krav på att du är medlem i en kattklubb.

 

Inbjudan till kattutställning

I vår förbundstidning Våra Katter hittar du inbjudningar till utställningar runt om i landet. Inbjudningarna läggs dessutom ut på vår utställningslista. I inbjudan står det var och när utställningen är samt vilken typ av utställning det är. Ibland kan det anordnas särskilda rasspecialer och då nämns det även i inbjudan. Vid en rasspecial bedöms alla katter som vanligt, och alla raser är givetvis välkomna. Sedan hålls en särskild bedömning för den aktuella rasen. 

Dessutom står det vilka domare som ska bedöma, vad det kostar att ställa ut och hur man betalar in. Ibland kan det även stå information om närliggande hotell som accepterar katter på rummen.

 

Skicka in anmälan

Blankett för utställningsanmälan hittar du på vår webbplats. Texta tydligt och glöm inte att underteckna blanketten. Du hittar all information om utställningen på inbjudan. Ha den som underlag när du fyller i anmälningsblanketten. Tänk på att den som står som utställare även ska vara registrerad som ägare till katten.

Skicka anmälningsblanketten till din egen klubbs utställningssekreterare. Hen undertecknar den och skickar den vidare till den arrangerande klubben. I samband med att du skickar blanketten betalar du in utställningsavgiften till den arrangerande klubbens konto. Uppge samma namn på inbetalningen som på anmälningsblanketten. Det är även bra att ange kattens registreringsnummer och EMS-kod (färgkod), vilket du hittar i kattens stamtavla.

 

Utställningsregler

Tänk på att det finns vissa regler för att din katt ska få ställas ut. Vissa regler gäller specifikt för raskatter medan andra regler gäller för huskatter. Oavsett vilket typ av katt du har gäller dock för alla att den ska vara frisk och välvårdad. Dessutom ska katten vara ID-märkt, med tatuering eller chip, om den är tio månader eller äldre. Din katt ska även vara vaccinerad mot kattsnuva och kattpest. För att veta mer – läs våra vaccinationsregler. Vita katter med EMS-kod w ska dessutom ha ett intyg om att de är hörande.

I tabellen nedan ser du vad som gäller för raskatt respektive huskatt.

Gäller raskatt

Gäller huskatt

Stamtavla utfärdad av SVERAK*

Huskattbevis utfärdat av SVERAK

Du kan läsa mer om huskattbevis på vår webbplats.

Vara minst tre månader gammal

Vara uppskattningsvis minst sex månader gammal

Ha intyg om normal testikelstatus om det är en okastrerad hane över tio månader

Katt över tio månader ska vara kastrerad och ha kastreringsintyg

Kastrerad hane eller hona ska ha kastreringsintyg

 

 

 

 

 

*Om du inte fått kattens stamtavla när din katt levererades, ska din uppfödare ordna ett ”Under registreringsintyg”. Du tar med dig intyget till utställningen. Om du får stamtavlan före utställningen meddelar du arrangerande klubb registreringsnumret.

 

För att din katt ska få ställas ut gäller dessutom:

  • Katten får inte vara digivande. Om den har kattungar som är yngre än tolv veckor får den inte ställas ut.
  • Katten får inte vara dräktig. Om din honkatt har löpt nyligen och varit tillsammans med en fertil hankatt under tiden förutsätter man att hon är dräktig och får inte ställas ut.
  • Katten måste vara hörande (ej döv).
  • Katten får inte ha bortopererade klor. Detta gäller oavsett vilket skäl det finns till att klon/klorna är bortopererade.
  • Kuperad svans och/eller öron är förbjudet.
  • En sjuk katt eller en som kommer från ett hem där någon katt bär på en smittsam sjukdom får inte ställas ut.
  • Katten får inte ha diskvalificerats tre gånger på grund av temperament. Om detta har skett när katten var fertil makuleras diskvalifikationerna när katten kastrerats.

När du anmäler dig till en utställning accepterar du att följa våra regler. De gäller för alla utställningar som arrangeras av en SVERAK-ansluten kattklubb. Vill du läsa mer om vilka specifika regler som gäller kan du läsa vår information om FIFes och SVERAKs regler för utställning.

 

Utställarbekräftelse

Om katten har kommit med på utställningen får du en bekräftelse ett par veckor innan utställningsdagen. I den står det bland annat vilken av domarna som ska bedöma just din katt. Kontrollera att dina uppgifter stämmer; kattens färg eller vilken klass den ska tävla i till exempel. Om något inte stämmer, kontakta snarast den arrangerande klubben.

 

Förberedelser - Skönhetsvård

En utställning är en skönhetstävling och katten måste förberedas inför den. Om katten är smutsig eller i dålig kondition får den sämre bedömning och i värsta fall kan den uteslutas från tävlan.

Vilka förberedelser som gäller beror på vilken ras din katt är. En långhårig norsk skogkatt har helt andra förberedelser än en naken sphynx. Är du osäker på hur du ska förbereda din katt på bästa sätt kan du vända dig till kattens uppfödare eller din kattklubb.

Den väl förberedda sphynxen S*Mumsikoff Lukeria Love Actually hos domare Glenn Sjöbom. Foto: Cathrine Järlefalk

 

Förberedelser – Burinredning

På en kattutställning placeras katterna i burar medan de väntar på bedömning. Till en sådan bur behöver du ett burskynke, ett underlägg och en takduk. När du ställer ut din katt på en SVERAK-utställning är måtten på buren 75 x 60 x 60 cm. Välj ett burskynke som passar till din katt. Tänk på att det ska framhäva snarare än kamouflera katten. En vit katt syns bättre mot en mörkare bakgrund medan en röd katt framhävs av ett grönt burskynke. 

På webben hittar du instruktioner på hur du syr ett eget burskynke. Det finns även flertalet som säljer färdiga burskynken. En liten puff eller filt är ofta uppskattat av katten, ibland vill den vara i fred och kunna gömma sig.

Vissa utställningar erbjuder kattsand. För säkerhets skull är det bra att du tar med egen kattsand, spade och plastpåse för begagnad kattsand. Tänk på att kattlådan inte får vara för stor. Katten har trots allt inte så stor yta att vistas på i buren.

Ta med skålar till mat och vatten. Vissa fodertillverkare sponsrar ibland kattutställningar med provpåsar men en del katter föredrar ”sin” mat.

Devon rex-hanen SP S*Tiddlywinks Mr. Grinch I sin utställningsbur. Foto: Maria Åmell

 

Veterinärbesiktning

När du och din katt anländer till utställningslokalen ska katten genomgå en veterinärbesiktning för att få tillträde till utställningen. Tiden för denna står på bekräftelsen. Kommer du för sent släpps inte katten in i utställningslokalen.

Vid besiktningen visar du upp kattens stamtavla eller huskattbevis och vaccinationsintyg. Ibland kontrollerar man även kattens ID-nummer. Kattens klor ska vara klippta innan veterinärbesiktningen.

Tips: Fäst ID-remsan eller be din veterinär att notera tatueringsnumret i kattens stamtavla så håller du enkelt reda på ID-nummer och övriga intyg. Praktiskt sedan när du ska visa upp dokument som identifierar din katt.

 

Burplacering

Efter besiktningen fortsätter du till incheckningen. Där visar du upp utställarsbekräftelsen och får det nummer som står på kattens bur. Det är samma nummer som katten har i utställningskatalogen. På burplaceringslistan ser du i vilken rad din katts bur finns. På vissa utställningar kan helt eller delvis fri burplacering förekomma. Fråga gärna burgrannen i så fall om det är en fertil katt i buren bredvid; vissa fertila katter kan uppleva det stressande att placeras bredvid en annan fertil. Du får inte byta en tilldelad bur utan att fråga utställningsledningen.

 

Chans till titel

Ta med bedömningssedlarna från de utställningar där din katt fått sina tidigare certifikat om katten kan ta titel. Fråga i informationsdisken vem som ska ha dessa uppgifter. Detta ska ske innan bedömningarna börjar.  

Den 13 veckor gamla Cornish rexen IDP*Golden´s Ave-Ave är lika nyfiken som besökarna. Foto: Anna Lydig

 

Under utställningen

Ha gärna med dig en stol att sitta på men barrikadera dig inte framför kattens bur och blockera inte heller gången mellan burraderna. Besökarna på kattutställningar kommer dit för att kunna se katterna.

En utställd katt får aldrig lämna utställningen innan den stänger såvida du inte har ett skriftligt tillstånd från utställningsledningen.

 

Checklista

För att säkerställa att du inte glömt att packa ner något så har vi sammanställt en checklista. Ta med dig

  • stamtavla (kopia går bra), huskattbevis eller Under registreringsintyg
  • intyg om vaccination och ID-märkning samt eventuella intyg om kastrering, normal testikelstatus och hörsel
  • utställarbekräftelse
  • burskynke, tak och underlägg, kattlåda och kattsand, eventuella pälsvårdsartiklar, mat samt mat- och vattenskålar
  • en hopfällbar stol, mat till dig själv och kontanter om inte möjlighet till kortbetalning finns.

Till sist; en kattutställning ska vara en trevlig upplevelse för både dig och din katt. Vissa katter trivs inte på kattutställning, precis som vi människor inte trivs i vissa miljöer. Din katt är först och främst en familjemedlem; se till att den mår bra. En kattutställning kan man gå på även utan katt, om din katt mot förmodan hellre vill vara hemma.


Kommentarer

Har du något att tillägga?

Namn:
VIP

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...